Život v Plzni mě naučil, že za sportem můžu vyrazit jednoduše kdykoliv a kamkoliv. Je jedno, jestli mám zrovna chuť jít do fitka, na squash, plavat nebo si zahrát tenis. Prostě jdu a koupím si vstup, případně si zamluvím kurty na druhý den. Jenže v Německu je to jinak.

Problém první – tady musíš být Mitglied (= člen). Skoro všude se musí platit členství. Když je možné půlroční, tak už si člověk hvízdá.

Náš odpor k jakýmkoliv závazkům udělal s chozením do fitka rychlý konec. Super, měsíční vstup stojí 20 €, jenže člověk se musí upsat minimálně na rok. Nejlíp na dva. Tak radši jezdíme dvakrát za měsíc 15 km do jednoho fitka, kde se dá koupit denní vstup za 10 €. 🙂

Chceš si jít v létě pinknout tenis, až bude hezky? Tak se musíš stát členem našeho tenisového klubu. Minimálně na rok. Ale o víkendu jsou tu turnaje a stejně nemůžeš hrát… Ani nechci vědět, co všechno kontrolují, kdybychom se vážně rozhodli přidat do tak vybrané společnosti. Tenisové kurty bez členství jsme hledali asi půl roku na internetu bez šance. Ale přes známého jsme se dostali k parádnímu místu, 45 minut z centra. Můžeme si tam jít zahrát, aniž bychom byli členy. Za sezónu maximálně pětkrát a jo, jde to zkontrolovat, protože se musíme zapsat do knihy hostů. V sobotu je zavřeno.

Problém druhý všude je plno. Tohle je možná problém specifický pro NRW, ale je to fakt na hlavu. Existuje pár vybraných sportů, které je možné provozovat i bez Mitgliedschaftu. Třeba squash, indoor tenis nebo indoor beach volleyball. Jenomže to má jiný háček časy po práci jsou vybookované týdny dopředu, v sobotu je z nějakého záhadného důvodu otevřeno jen mezi 1018 hodinou…

Na počet sportuchtivých lidí jsou kapacity dost poddimenzované. Proto asi Němci běhají venku za každého počasí. Naopak ale tenisové kurty, které jsou jenom pro členy, zejí konstantně prázdnotou. O víkendu, kdy je nádherně sluníčko a ideální podmínky na hraní, tam nepotkáte ani nohu. Asi nikdo nechce být členem?!

Problém třetí placení. Když se rozhodnete ustoupit a přece jen se stát členem, musíte podepsat smlouvu. A vyplnit číslo účtu, ze kterého vám budou každý měsíc automaticky strhávat peníze. Z českého účtu to nikdo zatím nebyl schopen naštelovat. Takže smůla.

Při sportování v Německu vás zkrátka čeká tvrdý režim. Neexistuje žádné „Až se mi bude chtít“. Prostě si to musíte naplánovat. Nejlíp na rok dopředu. Nebo na dva.

Jakou máte zkušenost se sportováním v Německu vy? Podělte se v komentářích. 🙂

Koukněte na další díl mých zážitků z Německa proč Němci tráví tolik času venku. Zajímá vás i cestování po Německu? Pak sledujte moji druhou stránku MyWandertime.

Newsletter jakdonemecka.cz